Tuesday 5 November 2013

Mannenkoorzang Concours KNZV-Limburg. Recensie

(Dutch language)

MANNENKOORZANG CONCOURS KNZV-LIMBURG TEGELEN. RECENSIE

Het mannenkoorzang concours van KNZV-Limburg vond afgelopen weekend plaats in Tegelen en werd georganiseerd door het Maasbrees Mannenkoor. Dit concours was een voorronde voor de landelijke finale die in april 2014 in Zwolle zal worden gehouden.
Elf Limburgse koren traden er op, en om maar meteen met de deur in huis te vall
en, de optredens van de meeste koren waren helaas vaak van middelmatige kwaliteit, een uitzondering daargelaten. Interessanter en ook van een grotere diversiteit, was de aanpak van de koren hoe vorm te geven aan hun optredens. Zo zong het ene koor hun repertoire in zachte dynamische tinten, en een ander koor probeerde een goede prestatie neer te zetten met veel fortissimo, lees: met veel kracht in de stem. Er waren grote verschillen te beluisteren in de beleving van de koorklank, vlak of dynamisch, en vooral in de artistieke benadering. Verrassend was het gebruikmaken van een klein strijkensemble als begeleidingsinstrument. Er viel ook te constateren dat een aantal koren aandacht hadden besteed aan repertoirevernieuwing. Eric Whitacre´s compositie Lux Aurumque stond zelfs drie keer geprogrammeerd en werd uitgevoerd door twee A-koren en een B-koor.
Twee koren spanden op positieve wijze de kroon op dit mannenkoorzang concours. Op de eerste dag excelleerde het Genneps Vocaal Ensemble met een optreden, dat vooral opviel door de artistieke inbreng. De eenheid van de dirigent met het koor én de pianistische begeleiding, vormde de basis voor een schitterende uitvoering. Op de tweede dag verbaasde het Venrays Mannenkoor met een verbluffend mooi optreden. Het koor combineerde een transparante koorklank met sonore zang, Whitacre´s Lux Aurumque was uit de kunst, en de doeltreffende koorregie in Joshua was verrassend, kortom een uitvoering van internationaal niveau. Met dit optreden heeft Venrays Mannenkoor zich gepositioneerd als lichtend voorbeeld voor de Limburgse mannenzang, en in breder perspectief ook voor de Limburgse koorzang in het algemeen. Een ovationeel applaus van het aanwezige publiek was dan ook terecht op zijn plaats.
Frans Waltmans
musicoloog, muzikaal adviseur VNK-Limburg