Monday, 25 November 2013

Limburgs Korenfestival 2013. Recensie

(Dutch language)

LIMBURGS KORENFESTIVAL 2013 TEGELEN. RECENSIE

De 44ste editie van het Limburgs Korenfestival (LKF), het pronkstuk van de Stichting Verenigde Nederlandse Korenorganisaties Limburg (VNK-Limburg), vond dit jaar plaats op zondag 24 november in Tegelen. Dit tweejaarlijkse festival was van de ene kant een festijn waarop 19 koren hebben gestreden om de begeerde titel “Beste Limburgs Ko
or”, van de andere kant is het LKF nog steeds een concours zonder eigen wedstrijdreglement (vrijblijvendheid is troef), en met een jury die om meerdere redenen hun houdbaarheidsdatum heeft overschreden. Nochtans, de zang was er niet minder om.

Op het festival ontbraken de grote mannenkoren. De KNZV had een paar weken geleden hun eigen mannenkoortoernooi georganiseerd (zie vorige recensie). Ingeschreven hadden zich nu voornamelijk jeugdkoren, vocaal ensembles en vrouwenkoren, waaronder een grote groep popkoren. Dat hield in dat er overmatig veel hedendaagse popmuziek en aanverwante muziekstijlen te beluisteren waren. De koren met andersoortige composities op het repertoire, bijvoorbeeld uit vroeger tijden of zang van meer polyfonische aard, waren op het festival flink in de minderheid.

Jeugdkoor De Pareltjes uit Brunssum mocht in de vroege ochtenduren het spits afbijten, en dat deden ze op verdienstelijke wijze. Hiermee was de toon voor het verdere verloop van de dag gezet. De verkwikkende start van De Pareltjes moet een positieve uitwerking hebben gehad op de overige deelnemers. Het was alsof ieder deelnemend koor zich extra gemotiveerd voelde om hun eigen muzikale lat een stukje hoger te leggen.

Net als op het mannenkoorconcours waren ook nu twee koren die zichzelf naar de absolute Limburgse amateurtop katapulteerden, te weten de nieuwkomer Vocal Sollys uit Geleen o.l.v. Steven van Kempen, en Vocal Ensemble Quint uit Venlo met hun vakkundige dirigente Esther Zaad. Dit laatstgenoemde koor heeft zoveel zangkwaliteiten in huis, dat het toevoegen van een weinig functionele koorregie afbreuk doet aan het uiteindelijke resultaat.

Het niveau van Vocaal Ensemble Kerkrade o.l.v. Louise Deal was van de soort buiten categorie. Een voorbeeld: in Eriks Esenvalds´ compositie O Salutaris Hostias (2009), een werk voor koor en solisten, etaleerde dit vrouwenkoor op de meest verfijnde manier waartoe het muzikaal in staat is. Namelijk het creëren van transparantie en subtiliteit tot in het kleinste detail, en dat uitgevoerd in het door de componist voorgeschreven con sentimento = 52 en mezzo piano. Solisten en koor balanceerden steeds op de spreekwoordelijke muzikale evenwichtsbalk en dat neigde wederom naar hemelse perfectie. Naast het Venray´s Mannenkoor is Vocaal Ensemble Kerkrade het tweede Limburgse koor dat op internationaal vlak de concurrentie met glans kan weerstaan.

Tot slot kwam er aan het einde van deze succesvol verlopen dag ook nog een verheugende mededeling van de heer Wil Giesbertz, voorzitter van VNK-Limburg. De naam van LKF wordt gewijzigd in OPEN LKF. Dat betekent dat koren van buiten de provincie, en ook internationaal, in de toekomst kunnen deelnemen aan het festival. Een grote verrijking voor het Limburgs muziekgebeuren dient zich hiermee aan.

Frans Waltmans
musicoloog
medewerker/auteur Int. Choral Bulletin (ICB) - Int. Federation for Choral Music (IFCM)


Tuesday, 5 November 2013

Mannenkoorzang Concours KNZV-Limburg. Recensie

(Dutch language)

MANNENKOORZANG CONCOURS KNZV-LIMBURG TEGELEN. RECENSIE

Het mannenkoorzang concours van KNZV-Limburg vond afgelopen weekend plaats in Tegelen en werd georganiseerd door het Maasbrees Mannenkoor. Dit concours was een voorronde voor de landelijke finale die in april 2014 in Zwolle zal worden gehouden.
Elf Limburgse koren traden er op, en om maar meteen met de deur in huis te vall
en, de optredens van de meeste koren waren helaas vaak van middelmatige kwaliteit, een uitzondering daargelaten. Interessanter en ook van een grotere diversiteit, was de aanpak van de koren hoe vorm te geven aan hun optredens. Zo zong het ene koor hun repertoire in zachte dynamische tinten, en een ander koor probeerde een goede prestatie neer te zetten met veel fortissimo, lees: met veel kracht in de stem. Er waren grote verschillen te beluisteren in de beleving van de koorklank, vlak of dynamisch, en vooral in de artistieke benadering. Verrassend was het gebruikmaken van een klein strijkensemble als begeleidingsinstrument. Er viel ook te constateren dat een aantal koren aandacht hadden besteed aan repertoirevernieuwing. Eric Whitacre´s compositie Lux Aurumque stond zelfs drie keer geprogrammeerd en werd uitgevoerd door twee A-koren en een B-koor.
Twee koren spanden op positieve wijze de kroon op dit mannenkoorzang concours. Op de eerste dag excelleerde het Genneps Vocaal Ensemble met een optreden, dat vooral opviel door de artistieke inbreng. De eenheid van de dirigent met het koor én de pianistische begeleiding, vormde de basis voor een schitterende uitvoering. Op de tweede dag verbaasde het Venrays Mannenkoor met een verbluffend mooi optreden. Het koor combineerde een transparante koorklank met sonore zang, Whitacre´s Lux Aurumque was uit de kunst, en de doeltreffende koorregie in Joshua was verrassend, kortom een uitvoering van internationaal niveau. Met dit optreden heeft Venrays Mannenkoor zich gepositioneerd als lichtend voorbeeld voor de Limburgse mannenzang, en in breder perspectief ook voor de Limburgse koorzang in het algemeen. Een ovationeel applaus van het aanwezige publiek was dan ook terecht op zijn plaats.
Frans Waltmans
musicoloog, muzikaal adviseur VNK-Limburg

Thursday, 24 October 2013

Choir Festivals / Competitions 2016-2018 (update 7)

Choir Festivals / Competitions
UPDATE April 2016

Update nr. 7 of high quality choral festivals/competitions 2016- 2018 in Europe

-  Tolosa Choral Contest - Tolosa (Spain)
www.cittolosa.com

-  International Festival of Children and Youth Choirs "Rainbow" - St. Petersbrug (Russia)www.petersburgfestival.com

- International Wroclaw Choir Festival - Wroclaw (Poland)
"Vratislavia Sacra"

www.vratislaviasacra.pl

- Cork International Choral Festival - Cork (Ireland)www.corkchoral.ie

- International Choir Festival - Filadelfia (Italy)www.associazione-melody.com

-. Concours International de Chant Choral Florilège - Tours (France)www.florilegevocal.com

- International Krakow Choir Festival - Krakow (Poland)
"Cracovia Cantans"
J
www.krakowchoirfestival.pl

- CantaRode International Choir Festival - Kerkrade (Netherlands) 2018www.cantarode.nl

-  Festival Internacional de Musica de Cantonigros - Catalonia (Spain)www.fimc.es/en-inici.htm

- Florence International Choir Festival - Florence (Italy)www.florencechoirfestival.com

- Bela Bartok International Choir Competition - Debrecen (Hungary)www.bbcc.hu

- International Festival of Choral Art - St. Petersburg (Russia)
"Singing World"
www.singingworld.spb.ru

- Coralua International Choral Festival - Trondheim (Norway)
 non-competitive

www.coralua.com

- Liviu Borlan International Choral Competition - Maramures (Romania)www.festivalborlan.ro

- Rimini International Choral Competition - Rimini (Italy)

www.riminichoral.it

Wednesday, 28 August 2013

Graduale Triplex Gregorian Chant



Introïtus Adorate Deum
Tempus per annum, hebdomada tertia
from
Graduale Triplex, Solesmes 1979, p. 264
Einsiedeln (Switzerland), Stiftsbibliothek 121

http://www.youtube.com/watch?v=JQQXHUu1FPI

Wednesday, 21 August 2013

What About Your Ears? Check Online!

What about your ears? Check online!

- Hearing Frequency Test online!
http://www.hearingfrequencytest.com/

- Hearing Loss Check online!
http://www.hearinglosscheck.org/hearingcheck/check/

- Animation showing the partnership between the ear and the brain
http://www.youtube.com/watch?v=Cv_-z4iq4Tc

Sunday, 11 August 2013

Oxford Journals Early Music 2009



I found out an excerpt of my online interview with Francesco Cera (harpsichord)

in Dan McCoy´s article "Bach on the Harpsichord"

Early Music pp. 511-513 (2009)



To be fair to Cera, in an online interview about this recording, Frans Waltmans asks him: ‘ you use rubato-rhythm and sometimes I can listen to a kind of hurry up. What is your motivation? ’ I assume that Waltmans is referring to the same qualities in Cera’s playing that I have just outlined above. Cera replies: ‘ It’s just the way any harpsichordist uses to make the music speak and express its mood; anyone with his personal taste ’ .



http://em.oxfordjournals.org/content/37/3/511.full


Interview
FRANCESCO CERA PLAYS BACH

Bach composed his suites for harpsichord bwv 812/817, later called French Suites, in Köthen. On Francesco Cera’s new cd we can listen to an excellent performance with a clear melody line. The harpsichord, made by Roberto Livi in 2006, is excellent too and the instrument has lovely clear deep notes. Time to have a short interview with the Italian musician and harpsichordist Francesco Cera.

Francesco, can you present yourself as a musician/harpsichordist in a few words?

My first love was the organ, which I studied and I still play in concert. My personal preference for baroque repertoire and historical organs has led me to approach quite soon the harpsichord, which I later perfected at the Amsterdam Conservatory under Gustav Leonhardt in 1990. Beside this I’ve always loved to play ensemble music: I was lucky to become member of Il Giardino Armonico for some years, then later, working on my own with several singers and with my Ensemble Arte Musica founded in 1996.

Can you inform us about Livi’s harpsichord, technical details, compass, registration, pitch, and where to find the original one etc?

Roberto Livi is a young and talented harpsichord maker from Pesaro, who attracted my attention and to whom I commissioned the copy of Tibaut I played in my Bach recording. The original is in Paris, Musée de la Musique, and is dating to 1691. Vincent Tibaut is regarded as one of the greatest harpsichord makers from 17th century France, and several copies (but still quite rare) have been made of his instruments. The compass is GG to c’’ on two keyboards, with split keys for AA/C# and BB/Eb and the GG looking as a BB. It has two 8’ and one 4’. Measurements are quite short in the bass (the case is only 2.12 meters long) and relatively longer in the center-top. Pitch is A-415. The sound is more “concentrated” and polyphonic than the later French instruments that we are more used to listen, such as Blanchet or Taskin. Actually nobody uses Tibaut copies for play Bach! But I think the result is quite convincing, and we must consider that Bach, at the time he composed the French Suites, around 1720, had to play mostly late 17th century harpsichords, probably also from French makers.

It is not the first time the French Suites were recorded on cd. What were your intentions to do so again? What was your aesthetical point?

French Suites has always had a special place in my Bach repertoire, a personal preference, for their simple and intimate style, if compared to the English Suites or the Partitas. Some of these pages are about the most touching in Bach repertoire. For instance the opening of E-flat Major Allemande, with their low, deep arpeggiato figurations, which rise and rise till the top of the keyboard, or the weeping c-minor Sarabande, or the majestic E-major Sarabande. So I think an expressive approach to these works could be tented.

Listening to your performance. From the beginning I noticed some characteristics in the way you play the music. For instance you use a rubato-rhythm and sometimes I can listen to a kind of hurry up. What is your motivation?



It’s just the way any harpsichordist uses to make the music speak and express its mood; anyone with his personal taste. My work with singers and vocal music perhaps helps me to make the harpsichord sing, so I put particular care to use the resonant side of the instrument. Rubato also, in a moderate quantity, helps the figurations to come out.

All six French Suites include Allemande, Courante, Sarabande and Gigue, with additional other dance tunes between the sarabande and gigue. Does this make a difference in approach and performance?

Every dance of course has its peculiar character and approximate tempo, but Bach never composes the same way! That struks me always! I think different tonalities and figurations has led me to adapt touch, tempi and rubato. A general overview of the six suites made me think of a possible symbolic conception by Bach. Three minor keys followed by three major arranged in a kind of progressive transformation let me think of some considerations concerning the religious view of human life, and the effective influence of God into human felicity. I think the d-minor first three dances express a deep human sorrow, which is the depart of the transformation I feel in these suites. In the second section of the B-minor Allemande a clear “cross” figuration appears, as in many organ chorals. The E-major Courante, written of scales and arpeggios in the top compass of the keyboard makes me think of an angelic chorus who praises God. And so on… maybe is my dream ... but religious inspiration was always viewed in Bach’s solo instrumental music.

Gustav Leonhardt once wrote to me about ornamentations “be cautious, ornamentations are just ornamentations.” What is your point of view?

Mr. Leonhardt has a great respect for the written page as a perfect composition in his details. I feel to agree with him regarding ornamentations, especially on Bach. I added few things here and there in repetitions. Some contemporary Italian music, especially violin sonatas, appears to need wider use of ornamentations, mostly in the repeats, ornamentations which coincide with a true art of variations invented by the performer. But this is part of the typical Italian taste of 18th century; not in Frescobaldi! And Bach never needs that much too.

Is there according to you a connection between “affects”, the use of the keys and a just intonation of the instrument during the performance?

Yes, I try to understand the mood of the composition and adapt my performance, including registration. I didn’t use the 4 foot stop in every Gigue, or just one 8 foot in every Allemande. On the Tibaut you can play the two 8 foot stops with the two hands on different keyboards, and exchange them, without to hear a too large discrepancy but just a different colour. I used a Werkmeister III tuning, slidly modified when I played on B-minor key.

Are you planning to record more music on cd in the near future?

It always depends on the recording company to choose the performer propositions. After my former productions with Tactus on Italian 17th century composers such as Storace, Rossi, Merula, I will be better propose French music, of course Bach and perhaps Scarlatti again.

I wish good luck.

Thank you!

© 2008 Interview Heerlen - Roma by Frans Waltmans